17:00 - 8:00
همه روزه
02166223116
02166223169
تهران- ﯾﺎﻓﺖ آﺑﺎد، ﺑﻠﻮار ﻣﻌﻠﻢ، ﺳﻪ راه ﺟﻮاد زﻧﺪﯾﻪ، ﻧﺒﺶ ﺧﯿﺎﺑﺎن زﻧﺪﯾﻪ

بلاگ

سیستم های اعلام حریق

سیستم های اعلام حریق | طراحی و اجرای سیستم اعلام حریق

امتیاز کاربران

ستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره غیر فعال
 

سیستم های اعلام حریق ، سیستم اعلام حریق شامل مجموعه ای از تجهیزات دیداری و شنیداری به هم پیوسته است. نصب سیستم اعلام حریق در ساختمان های کمتر از 5 طبقه از کف زمین و کمتر از 11 واحد اختیاری و در ساختمان های کمتر از 5 طبقه از کف زمین و 11 واحد و بالاتر اجباری می باشد.

 

تاریخچه سیستم های اعلام حریق

برای اولین بار در 28 آوریل سال 1852 سیستم اعلام حریق توسط ویلیام چینینگ و موسی فارمر در شهرداری شهر بوستون واقع در ایالات متحده آمریکا اختراع شد. این سیستم سبب کاهش مرگ و میر و خسارات ناشی از حریق شد و سپس در ایالات متحده و کانادا نیز مورد تایید قرار کرفت.

 

سیستم اعلام حریق:

مجموعه ای از اجزاء و لوازم که به صورت هماهنگ با یگدیگر کار می کنند و وظیفه هشدار و آشکارسازی حریق را برعهده دارند سیستم اعلام حریق گفته می شود. پس از تشخیص شرایط اضطراری (دود، گرما، مونوکسید کربن و شعله) هشدارهای لازم از طریق تجهیزات اعلام حریق به مرکز کنترل ارسال و از طریق تجهیزات شنیداری و دیداری اعلام حریق از جمله آژیرها، شاسی و ... به افراد اعلام می گردد و یا مراتب به سیستم اطفاء حریق جهت خاموش نمودن آتش ارسال و از گسترش آتش جلوگیری می شود.

 

انواع سیستم اعلام حریق:

سیستم های اعلام حریق به دو نوع دستی و اتوماتیک تقسیم بندی می شوند. سیستم اعلام حریق دستی به صورت دستی و با فشردن دکمه شاسی اعلام حریق فعال می شود. نصب سیستم های اعلام حریق دستی برخلاف سیستم های اعلام حریق خودکار، در مکان های بدون کاربری بی فایده است. زیرا کار تشخیص حریق در سیستم های اعلام حریق به اشخاص سپرده می شود. سیستم اتوماتیک اعلام حریق توسط دتکتور دودی، حرارتی، شعله ای فعال می شود و همچنین قابلیت فعال شدن به صورت دستی را نیز دارد. سیستم های اعلام حریق اتوماتیک در سه نوع سیستم اعلام حریق متعارف (کانونشنال)، سیستم اعلام حریق هوشمند (آدرس پذیر) و سیستم اعلام حریق بی سیم تولید می شوند.

 در صورتی می توان نتیجه درست و کاملی از سیستم اعلام حریق کسب کرد که سیستم اعلام حریق براساس استاندارد اعلام حریق NFPA72 آمریکا و BS5839 انگلستان طراحی و اجرا شود.

 

زون (Zone) چیست؟

زون به معنای قسمت یا بخش است. برای اینکه در مواقع خطر و یا حریق بتوان مکان دقیق حریق را به راحتی شناسایی کرد، ساختمان را به قسمت های مختلفی تقسیم بندی می کنند. به هر یک از این قسمت ها یک زون می گویند.
به عنوان مثال در صورتی که یک ساختمان 6 طبقه را به 6 زون تقسیم بندی کنیم و هر طبقه شامل یک زون باشد. در صورت بروز حریق و یا خطر در زون 4 به راحتی می توان متوجه شد که حریق و یا خطر مربوط به طبقه 4 ساختمان است.

 

سیستم اعلام حریق محلی یا متعارف یا کانونشنال (Conventional)

در این سیستم فضایی که میخواهیم از نظر حریق پوشش دهیم را به چند ناحیه (زون) تقسیم می کنیم. هر زون جداگانه نام گذاری می شود تا در صورت بروز حریق، سیستم اعلام حریق متعارف به راحتی بتواند مکان حریق را تشخیص دهد. هر زون از دتكتور دودی، حرارتی و شاسی اعلام حریق تشکیل شده که با كابل به پنل مركزی متصل می شود.

برای مثال در یک ساختمان 3 طبقه، طبقه اول زون یک، طبقه دوم زون دو، طبقه سوم زون 3 نامگذاری می شود. در صورتیکه در یک طبقه حریق رخ دهد براساس زون تعریف شده مکان حریق مشخص می شود.
نکته: سیستم اعلام حریق متعارف دارای قیمت پایین و هزینه نگهداری کمتری بوده و عیب یابی آن ساده است.

 

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

زون بندی در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر نیز مانند سیستم های متعارف انجام می شود ولی در این سیستم ها تمامی تجهیزات اعلام حریق (دتکتور، شاسی، آژیر و...) دارای آدرس یا کد مجزا می باشند تا در صورت آتش سوزی مکان دقیق حریق به سرعت شناسایی شود.

 

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
سیستم آدرس پذیر و هوشمند

 

سیستم اعلام حریق بی سیم

این سیستم بدون سیم بوده و برخلاف سیستم های اعلام حریق متعارف و آدرس پذیر به سیم، کابل و ... نیازی ندارد. در صورت فعال شدن این سیستم، شروع به آژیر کشیدن کرده و مراکز به شماره تلفنی که از قبل برایش تعریف شده ارسال می گردد.

 

اجزای سیستم اعلام حریق

 

اجزای اصلی سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق از سه گروه اصلی تشکیل می شود:
1.    تجهیزات آشکارساز حریق (دتکتورها)
2.    تجهیزات اعلام حریق (فلاشر، آژیر و …)
3.    مرکز کنترل یا پنل مرکزی اعلام حریق (وسیله ارتباطی دتکتورها و تجهیزات اعلام حریق)

 

تجهیزات آشکار ساز حریق (دتکتورها)

قطعه الکتریکی که وظیفه آشکارسازی حریق را برعهده دارد دتکتور اعلام حریق نامیده می شود. دتکتورها دارای سه نوع دودی، حرارتی و شعله ای هستند. با توجه به نوع کاربری های مختلف در مکان های مختلفی مانند راهروها، منازل مسکونی، موتورخانه و ... بر روی سقف یا دیوار نصب می شوند. در صورت بروز خطر و یا حریق اطلاعات به کنترل پنل ارسال می گردد.

 

تجهیزات اعلام حریق

تجهیزات اعلام حریق نوعی از تجهیزات صوتی و تصویری خاصی هستند که وظیفه هشدار و اطلاع رسانی خطر و یا حریق را برعهده دارند. تجهیزات اعلام حریق به سه دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:
•    آژیر یا زنگ اخبار
•    چراغ فلاشر
•    شستی اعلام حریق

 

پنل مرکزی اعلام حریق

پنل اعلام حریق دستگاهی است که همه ی اجزای سیستم اعلام حریق به آن متصل می شود. این دستگاه مدام در حال آنالیز کردن قطعات می باشد، هنگام بروز آتش سوزی و یا خرابی فرمان به آژیرها و سایر اجزا هشدار دهنده ارسال می شود.
معمولاً در پنل اعلام حریق چراغ قرمز نشانه ی وقوع آتش، چراغ زرد نشانه ی خرابی و چراغ سبز نشانه ی وضعیت نرمال است.
نکته: پنل اعلام حریق باید دارای شارژر و باطری باشد تا در صورت قطع شدن برق سیستم بتواند به کار خود ادامه دهد.

 

نحوه کابل کشی سیستم اعلام حریق

کابل کشی سیستم اعلام حریق به دو گروه تقسیم می شود و هر گروه دارای کابل های مخصوص است.
گروه 1: کابل هایی مانند دتکتور و شستی اعلام حریق که پس از آشکار شدن حریق دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرند.
گروه 2: کابل هایی مانند منبع تغذیه، چراغ چشمک زن و آژیر سیستم اعلام حریق که پس از آشکار شدن حریق مجدد قابل استفاده می باشند.

 

اجزای سیستم اعلام حریق

•    کنترل پنل و یا مرکز کنترل سیستم اعلام حریق
•    دتکتور دود (یونیزه_اپتیکال)
•    دتکتور حرارت
•    بیم دتکتور
•    دتکتور ترکیبی (دود و حرارت)
•    دتکتور شعله
•    شستی اعلام حریق
•    زنگ اخبار
•    آژیر اعلام حریق
•    باتری پشتیبان
•    مقاومت انتهای خط
•    نمایشگر ال ای دی
•    فلاشر

 

اجزای سیستم های اعلام حریق
اجزای سیستم اعلام حریق

 

کنترل پنل سیستم اعلام حریق متعارف

مدیریت تمامی اجزای نصب شده در سیستم اعلام حریق متعارف، توسط کنترل پنل متعارف انجام می شود. هر کنترل پنل معمولاً می تواند 4 الی 32 ناحیه (زون) را کنترل کند و در هر ناحیه میتوان به صورت مجزا 20 الی 30 قطعه اعلام حریق (دتکتور، شاسی) نصب کرد. حداکثر طول کابل هر زون 2000 متر می باشد.

 

کنترل پنل سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

برای کنترل قطعات سیستم اعلام حریق آدرس پذیر از کنترل پنل آدرس پذیر استفاده می شود. در این سیستم هر یک از تجهیزات سیستم اعلام حریق دارای یک کد مخصوص به خود هستند و می توان حداکثر 128 قطعه روی هر حلقه را تعریف و کنترل کرد. دستگاه کنترل پنل آدرس پذیر امکان کنترل تعداد زیادی زون را برای افراد فراهم می آورد.

 

 نتیجه گیری:

همان گونه که ذکر شد سیستم اعلام حریق مجموعه ای از قطعات دیداری و شنیداری (آژیر، دتکتور، شستی و ...) است. تجهیزات سیستم اعلام حریق به صورت هماهنگ با یکدیگر کار می کنند و در صورت مشاهده علائم حریق (دود، حرارت و آتش) گزارشات به پنل مرکزی اعلام حریق ارسال و هشدارهای لازم به متصرفین اعلام می گردد. سیستم های اعلام حریق به سه نوع سیستم اعلام حریق متعارف، آدرس پذیر و بی سیم تقسیم بندی می شوند. در سیستم اعلام حریق متعارف بر خلاف سیستم اعلام حریق آدرس پذیر مکان دقیق حریق مشخص نمی شود و فقط می توان از زون منطقه حریق آگاه شد. نصب سیستم های کشف و اعلام حریق و اخذ تاییدیه آتش نشانی در تمامی ساختمان های 5 سقف و یا با زیر بنای بیش از هزار متر مربع ضروری است. تأییدیه پایان کار آتش نشانی ساختمان ، مشاوره آتش نشانی ، طراحی و اجرای سیستم های اعلام و اطفاء حریق از جمله وظایف شرکت گرمایش برودت پارس می باشد.

در صورت اطلاع از استانداردهای اعلام حریق مطابق با استاندارد NFPA72 | ضوابط اعلام حریق در ساختمان بر روی لینک کلیک کنید.


خوانندگان عزیز می توانند نظرات و یا سوالات خود در خصوص مطالب فوق را از طریق کامنت و یا تماس تلفنی با ما در میان بگذارند. کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان می باشند.

مهسا
سلام مهندس
ببخشید منظور از مرکز کنترل در سیستم اعلان حریق چیه؟

گرمایش برودت پارس
سلام، مرکز کنترل دستگاهی است که کلیه تجهیزات سیستم اعلام حریق از طریق سیم کشی به آن متصل می شوند. به عبارت دیگر کنترل کننده سایر اجزای این سیستم است.
boomerang
<p>مطالب بسیار مفدیدی دارید، ممنون</p>
<p>لطفا مقاله های مربوط به <a title="مقاله اعلام حریق" href="https://boomerang.ir/مقاله-ها-و-آموزش-boomA162">اعلام حریق</a> سایت ما رو هم مطالعه بفرمایید</p>
<p>با سپاس</p>

شجاعی
کنترل پنل و یا مرکز کنترل سیستم اعلام حریق که در اجزای سیستم اعلام حریق بیان نمودید چیست؟
گرمایش برودت پارس
کنترل پنل و یا همان مرکز کنترل سیستم اعلام حریق دستگاهی است که کلیه تجهیزات کشف و اعلام حریق به آن متصل بوده و هر گونه آلارم هشدار به این دستگاه ارسال می شود. کنترل پنل آلارم هشدار را دریافت نموده و به کلیه تجهیزات هشدار دهنده مانند آژیر و چراغ های نمایشگر و ... فرمان اتصال میدهد.
اعلام حریق
https://boomerang.ir
غیبی
با سلام و با تشکر از مطالب خوبتون
میشه لطفاً بفرمایید چه ساختمان هایی به سیستم اعلام حریق نیاز دارند؟

گرمایش برودت پارس
سلام، سپاس از شما دوست عزیز
در ساختمان های کمتر از 5 طبقه و 11 واحد نصب سیستم اعلام حریق اختیاری ، در ساختمان های کمتر از 5 طبقه و بالای 11 واحد نصب یک نوع سیستم اعلام حریق اجباری و در ساختمان های 20 واحد و بالاتر نصب سیستم اعلام حریق آدرس پذیر اجباری می باشد.

مظفری
سلام. ما یک ساختمان 5 طبقه 10 واحدی داریم، آیا ساختمان ما نیاز به اجرای سیستم اعلام حریق دارد؟
گرمایش برودت پارس
سلام، بله
با توجه به شرایط و ضوابط آتش نشانی ساختمان های 5 طبقه و بالاتر ملزم به اجرای سیستم اعلام حریق می باشند.

مظفری
اجرای سیستم های کشف و اعلام حریق بر عهده چه کسی است؟
گرمایش برودت پارس
اجرای سیستم های کشف و اعلام حریق باید مطابق با ضوابط و استانداردهای بین المللی انجام گیرد. بنابراین باید توسط مجریان مورد تایید سازمان آتش نشانی، سازمان نظام مهندسی ساختمان و اتحادیه صنف مربوطه اجرا گردد.
محمودی
اصلاً سیستم اعلام حریق یعنی چی؟
گرمایش برودت پارس
همانطور که در مقاله ذکر شده بود، سیستم اعلام حریق مجموعه ای از تجهیزات دیداری و شنیداری می باشد که به صورت هماهنگ با یکدیگر کار کرده و در صورت مشاهده و حس کردن دود و حرارت و ... مراتب به کنترل پنل سیستم اعلام حریق اعلام و هشدارها فعال می گردد و ساکنین از بروز حریق مطلع می گردند.
بخشی
سلام. آیا سیستم اعلام حریق مصرف برق زیادی دارد؟
گرمایش برودت پارس
مصرف برق سیستم اعلام حریق با توجه به اینکه ایمنی ساکنین و منازل را فراهم می آورد نسبت به مصرف برق سایر لوازم برقی منزل ناچیز می باشد.
حیدرلکی
سیستم اعلام حریق مرکزی چیست؟
گرمایش برودت پارس
سیستم اعلام حریق مرکزی، در این سیستم در لحاظ اولیه آتش سوزی، مکان دقیق حریق مشخص می شود. سیستم اصلی در یک مکان مشخص و در دسترس قرار می گیرد، دتکتورها و شستی ها نیز دز قسمت های مختلف ساختمان نصب می شوند. در زمان حریق دتکتورها فعال شده و شروع به تولید صدا می کنند و اطلاعات به تابلوی کنترل ارسال می شود. با روشن شدن چراغ بر روی دستگاه مرکزی منطقه دقیق حریق مشخص می شود.
گرمایش برودت پارس
سلام، جهت به حداقل رساندن خطرات ناشی از آتش سوری و اعلام حریق در همان لحظات آتش سوزی نصب سیستم های اعلام حریق لازم می باشد.
بهرام
آیا سیستم اعلام حریق امکان شناسایی تجهیزات به صورت جزئی را دارد؟
گرمایش برودت پارس
در سیستم اعلام حریق متعارف که تعدادی از تجهیزات بر روی یک زون قرار می گیرند امکان شناسایی دقیق وجود ندارد. ولی در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر که هر یک از تجهیزات ( دتکتورها، شاسی ها و ... ) بر روی یک لوپ مشخص قرار می گیرند، امکان شناسایی به صورت جزئی وجود دارد.
بهرام
به نظر شما برای نصب سیستم اعلام حریق در ساختمان، سیستم اعلام حریق آدرس پذیر بهتر است یا سیستم اعلام حریق متعارف؟
گرمایش برودت پارس
از نظر دقت و کارایی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر بهتر است. ولی با توجه به وضعیت اقتصادی کشور ما سیستم اعلام حریق متعارف پیشنهاد میشود.
معماری
اگر برق قطع شود تجهیزات سیستم اعلام حریق بی سیم مانند آژیرها ، تکرارکننده و ... کار می کنند؟
گرمایش برودت پارس
بله، زیرا کنترل پنل اعلام حریق دارای باتری می باشد.
معماری
ببخشید کنترل پنل اعلام حریق چه کاربردی دارد؟
گرمایش برودت پارس
کنترل پنل یک دستگاه الکترونیکی سیستم اعلام حریق است که تمام تجهیزات آتش نشانی ساختمان از طریق سیم کشی به این دستگاه متصل می شوند. در صورت بروز خطر و یا حریق سیگنالهای اعلام حریق از طریق سایر تجهیزات اعلام حریق به دستگاه کنترل پنل مرکزی ارسال و وظیفه کنترل و پردازش اطلاعات برعهده این دستگاه می باشد.
niko
شما لوازم سیستم اعلام حریق و اطفای حریق نیز تهیه می کنید؟
گرمایش برودت پارس
بله، در صورت نیاز به تجهیزات اعلام حریق و اطفای حریق می توانید با شماره های شرکت تماس حاصل فرمایید.
niko
بنده به یک سیستم اعلام حریق بی سیم نیاز دارم چگونه می توانم با شما تماس برقرار کنم؟
گرمایش برودت پارس
شما می توانید با شماره های 09194782491 - 02166233275 تماس حاصل فرمایید.
بهرام
سلام
چرا وجود سیستم اعلام حریق مورد نیاز ساختمان ها می باشد

1000 کاراکتر باقیمانده است


Firefighting-logo.png

ﯾﺎﻓﺖ آﺑﺎد، ﺑﻠﻮار ﻣﻌﻠﻢ، ﺳﻪ راه ﺟﻮاد زﻧﺪﯾﻪ، ﻧﺒﺶ ﺧﯿﺎﺑﺎن زﻧﺪﯾﻪ، پ 106، طبقه 4، واحد 10.
02166223169 :ﺷﻤﺎره ﺗﻤﺎس 
09194782491
02166223116
:ﺷﻤﺎره ﻓﮑﺲ
ایمیل : gbparsco@gmail.com

برای مشاوره آنلاین در واتساپ کلیک کنید ویا با شماره های ما تماس بگیرید

چت در واتساپ
Close and go back to page

Search